EN15
ÚS RECOMANAT I SUGGERIMENTS
* Temps de cocció aproximat. Podeu treure el menjar del forn abans o després segons les vostres preferències. Els temps de cocció poden allargar-se en funció del
menjar que cuineu.
Nota: els símbols de la funció de cocció poden ser lleugerament diferents del model que veieu a la il·lustració.
Nota: el temps i les temperatures de cocció són aproximats per a 4 racions.
Com es llegeix la taula de cocció
El quadre indica la millor funció per a qualsevol aliment, per cuinar-lo en un o més prestatges alhora. El temps de cocció comença una vegada col·locat el menjar al
forn, sense tenir en compte el preescalfament (quan calgui). Les temperatures i els temps de cocció són només orientatius i dependran de la quantitat del menjar i del
tipus d’accessori utilitzat. Feu servir els valors recomanats més baixos per començar i, si el menjar no és prou cuit, augmenteu-ne els valors. Feu servir els accessoris
subministrats i preferiblement motlles i safates de forn de metall i color fosc. També podeu fer servir estris i accessoris de pyrex o ceràmica, però tingueu en compte
que els temps de cocció seran lleugerament més llargs. Per obtenir els millors resultats, seguiu amb cura els consells del quadre de coccions per triar els accessoris
(subministrats) que s’han de col·locar als diferents prestatges.
Cocció de diferents aliments al mateix temps
Si feu servir la funció «CONVECTION BAKE» (FORN DE CONVECCIÓ), podreu cuinar diferents aliments que requereixin la mateixa temperatura de cocció alhora (per
exemple: peix i verdures), fent servir diferents prestatges. Canvieu de prestatge quan hagin passat dos terços del temps de cocció, si convé. Retireu els aliments que
requereixen menys temps de cocció i deixeu els que necessiten més temps al forn.
Postres
- Cuineu les postres delicades amb la funció convencional en un sol prestatge. Feu servir motlles de pastissos de metall i col·loqueu-los sempre a la graella submi-
nistrada. Per cuinar en més d’un prestatge, seleccioneu la funció de ventilació forçada i repartiu la posició dels motlles dels pastissos als prestatges de manera
que permeti una circulació òptima de l’aire calent.
- Per comprovar si un pastís que ha de pujar és cuit, inseriu un escuradents de fusta al mig del pastís. Si l’escuradents surt net, el pastís està fet.
- Si feu servir motlles de pastissos antiadherents, no poseu mantega a les vores perquè llavors potser el pastís no pujarà uniformement
- Si el pastís «s’enfonsa» durant la cocció, ajusteu una temperatura inferior la propera vegada, reduïu la quantitat de líquid de la barreja i barregeu més suaument.
- Per als dolços amb farciments humits (partís de formatge o pastís de fruita), utilitzeu la funció «CONVECTION BAKE» (FORN DE CONVECCIÓ). Si la base del pastís
està humida, abaixeu el prestatge i repartiu molles de pa o de galetes pel fons del pastís abans d’afegir el farciment.
Carn
- Feu servir qualsevol tipus de safata de forn o plata de pyrex adequada a la grandària de la peça de carn que s’ha de cuinar. Per fer costelles rostides, és millor
afegir una mica de brou al fons de la plata, regant la carn durant la cocció per donar-li més sabor. Quan el rostit estigui a punt, deixeu-lo reposar al forn 10-15
minuts més, o emboliqueu-lo amb paper d’alumini.
- Quan vulgueu rostir carn, trieu talls amb un gruix semblant per obtenir uns resultats de cocció uniformes. Les peces de carn molt gruixudes necessiten més
temps de cocció. Per evitar que es cremi la carn per fora, abaixeu la posició de la graella i mantingueu allunyada la carn del gratinador. Gireu la carn quan hagin
transcorregut dos terços del temps de cocció.
Per recollir els sucs de la cocció es recomana col·locar una safata de degoteig amb mig litre d’aigua directament sota la graella on està col·locada la carn. Afegiu més
aigua quan calgui.
Ast (només en alguns models)
Feu servir aquest accessori per rostir peces de carn i aus de manera uniforme. Col·loqueu la carn al mecanisme de gir de l’ast, lligant-la amb cordill de cuinar si es
tracta de pollastre, i comproveu que estigui ben subjecta abans d’inserir l’ast al forat del mecanisme a la part del fons del forn i fent que descansi sobre el suport
corresponent. Per evitar el fum i recollir els sucs, es recomana col·locar una safata de degoteig amb mig litre d’aigua al primer nivell. L’ast té un mànec de plàstic que
s’ha de treure abans de començar la cocció, i es fa servir al nal de la cocció per evitar cremades en treure el menjar del forn.
Pizza
Greixeu lleugerament les safates per assegurar-vos que la base de la pizza estigui cruixent. Repartiu la mozzarella per sobre de la pizza quan quedi una tercera part
del temps de cocció.
Recepta Funció Preescalfament
Prestatge
(des de la base)
Temp. (°C)
Temps
(min)
Accessoris i observacions
Lasanya i carn
Sí 1-3 200 50-100*
Prestatge 3: safata d’enfornar a la graella
(gireu el menjar quan hagin passat dos terços del temps de
cocció, si convé)
Prestatge 1: safata de degoteig o safata d’enfornar a la graella
Carn amb patates
Sí 1-3 200 45-100*
Prestatge 3: safata d’enfornar a la graella
(gireu el menjar quan hagin passat dos terços del temps de
cocció, si convé)
Prestatge 1: safata de degoteig o safata d’enfornar a la graella
Peix amb verdures
Sí 1-3 180 30-50*
Prestatge 3: safata d’enfornar a la graella
(canvieu de prestatge a mitja cocció)
Prestatge 1: safata de degoteig o safata d’enfornar a la graella