CA15
ÚS DE L’APARELL
ÚS RECOMANAT I SUGGERIMENTS
Com es llegeix la taula de cocció
El quadre indica les funcions més adequades per a cada tipus d’aliment. Els temps de cocció, quan
s’indiquen, comencen una vegada col·locat el menjar al forn, sense tenir en compte el preescalfament
(quan calgui).
Les opcions i els temps de cocció són només orientatius i dependran de la quantitat de menjar i del tipus
d’accessori utilitzat. Cuineu els aliments durant el temps mínim i després comproveu si ja són cuits.
Per obtenir millors resultats, seguiu amb cura els consells de la taula de cocció a l’hora de triar els accessoris
(si s’hi inclouen) que s’han d’utilitzar.
Film adhesiu i bosses
Retireu les brides de filferro de les bosses de paper
o plàstic abans de ficar-les a l’interior del forn de
microones.
El film transparent s’ha de tallar o punxar amb una
forquilla per alliberar pressió i evitar explosions a
causa del vapor que s’acumula durant la cocció.
Cuinar aliments
Si voleu cuinar diverses peces alhora, convé
col·locar-les en cercle perquè n’hi hagi al màxim
possible a la part exterior, ja que les microones
només penetren en els aliments fins a una
profunditat limitada.
Les peces petites es cuinen més ràpidament que
les grans. Per aconseguir una cocció homogènia,
talleu els aliments en trossos de mida uniforme.
Durant la cocció amb microones s’allibera vapor.
Per reduir la pèrdua d’humitat, cobriu el recipient
amb una tapa.
La major part d’aliments continuen coent-se un
cop finalitzada la cocció amb microones. Per això,
convé deixar reposar sempre els aliments per
finalitzar la cocció.
Habitualment, durant la cocció amb microones cal
remenar els aliments. Quan remeneu, desplaceu
les porcions exteriors (més cuites) cap al centre i les
parts interiors (més crues) cap als extrems.
Col·loqueu els talls fins de carn l’un a sobre l’altre o
entrellaçats. Els talls més gruixuts, com ara els de
pastís de carn o les salsitxes, s’han de col·locar a
prop l’un de l’altre.
Líquids
Els líquids es poden escalfar més enllà del punt
d’ebullició sense que s’hi observin bombolles
visibles. Per això, els líquids calents es poden vessar
de cop.
Per impedir-ho:
1. Eviteu l’ús de recipients amb costats rectes i
coll estret.
2. Remeneu el líquid abans de col·locar el
recipient a l’interior del forn de microones i
deixeu la cullereta al recipient.
3. Després de l’escalfament, torneu a remenar
abans de retirar amb cura el recipient del forn
de microones.
Aliments per a infants
Després d’escalfar aliments destinats als nadons o
líquids en un biberó o en un recipient per a
farinetes, remeneu sempre i comproveu-ne la
temperatura abans de servir.
D’aquesta manera us assegureu que la calor s’ha
distribuït uniformement i s’evita el risc
d’escaldament o cremada.
Traieu sempre el tap i la tetina abans d’escalfar.
Aliments congelats
Per obtenir el millor resultat, descongeleu els
aliments directament damunt del plat giratori de
vidre. Si cal, podeu utilitzar un recipient de plàstic
lleuger apte per a microones.
Els aliments bullits, els estofats i les salses de carn
es descongelen millor si es remenen durant el
procés de descongelació.
Separeu les peces quan comencin a descongelar-
se. Les rodanxes individuals es descongelen més
fàcilment.