29
CA
cipient amb aigua i deixar-la reposar durant 36 hores. Després d’haver deixat reposar l’aigua durant aquest
temps, afegeix la meitat de la sal marina subministrada al recipient i remena ns que la sal quedi com-
pletament dissolta. Afegeix-hi us quants ous i tapa el recipient amb un plat. Col·loca el repicient de vidre
en un lloc clar, però sense exposar-lo a la llum solar directa. Com que també tens inclosa una criadora,
també pots afegir la solució salina amb alguns ous a cadascuna de les quatre cel·les del contenidor. La
temperatura ha de ser d’uns 25 °C.
A aquesta temperatura, les gambetes sortiran de l’ou després d’uns 2-3 dies. Si durant aquest temps
s’evapora l’aigua del recipient, pots afegir-ne del segon recipient.
Les gambetes d’aigua salada sota el microscopi
L’animal que surt de l’ou és conegut com «larva nauplius». Amb l’ajuda de la pipeta podràs posar algunes
d’aquestes larves en un portaobjectes de vidre i observar-les.
La larva es mourà per l’aigua salada amb l’ajuda de les seves excrescències piloses. Treu cada dia algunes
larves del recipient i observa-les sota el microscopi. En cas que hagis criat les larves a la criadora, només
cal que treguis la tapa de sobre i col·loquis la criadora sobre la platina.
Segons la temperatura ambient, la larva madurarà en unes 6-10 setmanes. Aviat hauràs criat tota una ge-
neració de gambetes d’aigua salada que s’anirà reproduint.
Alimentació de les gambetes d’aigua salada
Per tal de mantenir les gambetes d’aigua salada amb vida, les hauràs d’alimentar de tant en tant. Ho
hauràs de fer amb cura, atès que un excés d’aliment faria malbé l’aigua i la nostra població de gambetes
s’enverinaria. La millor manera d’alimentar-les és amb llevat sec en pols. N’hi ha prou amb afegir una mica
d’aquest llevat cada dos dies. Si l’aigua dels compartiments de la criadora o del recipient es torna fosca,
és senyal que l’aigua s’està fent malbé. Treu immediatament els gambetes de l’aigua i posa-les en una
solució de sal nova.
Atenció!
Els ous de gambeta i les gambetes no són aptes per al consum!
7.2. Fibres tèxtils
Objectes i accessoris:
1. Fils de diferents teixits: cotó, lli, llana, seda, raió, niló, etc.
2. Dues agulles
Cada l es col·loca sobre un portaobjectes de vidre i es desla amb ajuda de les dues agulles. Cal humitejar
els ls i cobrir-los amb el cobreobjectes. Ajusta el microscopi en un augment baix. Les bres de cotó són
d’origen vegetal i es veuen com una cinta plana i retorçada sota el microscopi. Les bres són més gruixu-
des i rodones a les vores que al mig. Les bres de cotó són bàsicament tubets llargs i caiguts. Les bres
de lli són també d’origen vegetal, són rodones i rectes. Les bres brillen com la seda i presenten nombro-
ses inamacions al tub de la bra. La seda és d’origen animal i, a diferència de les bres vegetals buides,
consta de bres massisses de diàmetre inferior. Cada bra és llisa i uniforme, sembla una barreta de vidre.
Les bres de llana també són d’origen animal, amb una superfície que es compon de beines cavalcades
que semblen trencades i ondulades. Si pots, compara les bres de llana de diferents fabricants de teixits.
Observa les diferències en l’aspecte de les bres. Els experts poden determinar d’aquesta manera el país