CA9
Nota: els temps i les temperatures de cocció són aproximades per a 4 racions.
Com llegir la taula de cocció
A la taula s'indica la millor funció en funció del tipus de menjar, que pot cuinar-se en un o més prestatges al mateix temps. El temps de cocció comença una vegada
col·locat el menjar al forn, sense tenir en compte el preescalfament (quan calgui). Les temperatures i temps de cocció són només orientatius i dependran de la quantitat
de menjar i del tipus d'accessori utilitzat. Feu servir els valors recomanats més baixos per començar i, si el menjar no és prou cuit, podeu incrementar-los. Utilitzeu els
accessoris subministrats i, preferiblement, motlles i safates de forn de metall fosc. També podeu fer servir estris i accessoris de pyrex o ceràmica, però tingueu en compte
que els temps de cocció seran una mica més llargs. Per obtenir els millors resultats, seguiu els consells de la taula de cocció per triar els accessoris (subministrats) que
s'han de col·locar als diferents prestatges. Quan cuineu menjar que conté molta aigua, preescalfeu el forn.
Cocció de diferents aliments al mateix temps
Amb la funció "FORN DE CONVECCIÓ" (si n'hi ha), podeu cuinar diferents aliments que requereixin la mateixa temperatura de cocció al mateix temps (per exemple: peix
i verdures), utilitzant diferents prestatges. Traieu abans els aliments que requereixin menys temps de cocció, i deixeu al forn els que en necessitin més.
Postres
- Cuineu els postres delicats amb la funció convencional en un sol prestatge. Feu servir motlles de pastissos de metall fosc i col·loqueu-los sempre sobre la graella
subministrada. Per cuinar en més d'un prestatge, seleccioneu la funció d'aire forçat i repartiu els motlles de pastissos als prestatges per afavorir una circulació
d'aire calent òptima.
- Per comprovar si un pastís que ha de pujar és cuit, inseriu-hi un escuradents de fusta al centre. Si l'escuradents surt net, el pastís està fet.
- Si utilitzeu motlles de pastissos antiadherents, no unteu els costats amb mantega perquè el pastís podria no pujar uniformement.
- Si el pastís "s'enfonsa" durant la cocció, utilitzeu una temperatura inferior la propera vegada, i també podeu provar de reduir la quantitat de líquid de la recepta i
mesclar més suaument.
- Per als dolços amb farciment humit (partís de formatge o pastís de fruites), feu servir la funció "FORN DE CONVECCIÓ" (si n'hi ha). Si la base del pastís està humida,
abaixeu el prestatge i repartiu una mica pa ratllat o galeta picada al fons del pastís abans d'afegir el farciment.
Carn
- Feu servir qualsevol tipus de safata de forn o plata de pyrex adequada a la grandària de la peça de carn que s'ha de cuinar. En el cas de les porcions grans per rostir,
és millor afegir una mica de brou al fons de la safata i regar la carn durant la cocció per donar-li més sabor. Quan el rostit estigui fet, deixeu-lo reposar al forn uns
10 o 15 minuts més, o emboliqueu-lo amb paper d'alumini.
- Quan vulgueu rostir carn, trieu talls amb un gruix semblant per obtenir uns resultats de cocció uniformes. Les peces de carn molt gruixudes necessiten més temps
de cocció. Per evitar que es cremi la carn per fora, abaixeu la posició de la graella i mantingueu allunyada la carn del gratinador. Tombeu la carn un cop passats dos
terços del temps de cocció.
Per recollir els sucs de la cocció, es recomana col·locar una safata de degoteig amb mig litre d'aigua directament a sota de la graella on hi ha la carn. Reompliu-la quan
calgui.
Galetes/Pastissets - 1 & 3 160-170 20-40
Prestatge 3: safata d'enfornar
Prestatge 1: safata de degoteig
Profiteroles/Lioneses - 1 & 3 180 35-45
Prestatge 3: safata d'enfornar
Prestatge 1: safata de degoteig
Vols-au-vent/Pasta de full - 1 & 3 180-200 20-40
Prestatge 3: safata d'enfornar
Prestatge 1: safata de degoteig
Lasanya i carn - 1 & 3 200 50-100
Prestatge 3: graella + plata de
pyrex
Prestatge 1: safata de degoteig
Carn amb patates - 1 & 3 200 45-100
Prestatge 3: graella + plata de
pyrex
Prestatge 1: safata de degoteig
Peix amb verdures - 1 & 3 180 30-50
Prestatge 3: graella + plata de
pyrex
Prestatge 1: safata de degoteig
Merengues - 1 & 3 90 120-150
Prestatge 3: graella + plata de
pyrex
Prestatge 1: safata de degoteig
ÚS RECOMANAT I SUGGERIMENTS
Recepta Funció Preescal-
fament
Prestatge
(des de baix)
Temp.
(° C)
Temps
(minuts)
Accessoris